Tell Aushariye - Introduktion

Aushariye set fra nord – i forgrunden den kunstige Tishrin Sø. Større billede »

Siden 2000 har danske arkæologer foretaget udgravninger på Tell Aushariye i det nordlige Syrien. Aushariye er en oldtidsborg, placeret strategisk ved en vigtig rute over floden Eufrat. Formentlig kan den identificeres med en lokalitet, som kendes fra flere oldtids-kilder. Først og fremmest assyriske indskrifter fra det 9. årh. f. Kr., som nævner et sted ved navn Pitru, som lå netop dér hvor Aushariye ligger.

De første udgravninger har afdækket rester af bebyggelsen fra jernalderen, inklusiv den assyriske tid, men også afsløret, at Aushariye var beboet helt tilbage til det 4. årt. f. Kr.

Tell er et arabisk ord for en “ruinhøj”, dannet af de akkumulerede lag af fortidens bebyggelser. Aushariye er navnet på en moderne landsby, som ligger ca. 700 m fra tell’en, og har givet den navn. Tell’en selv ligger højt på en klippe med en fantastisk udsigt over den nyligt dannede, kunstige Tishrin Sø. På klippens skråninger er eroderede rester af terrasser og gamle fæstningsmure.

Udgravningen af Tell Aushariye er det for tiden eneste danske projekt af denne art i Syrien, og er kommet i stand takket være velvillig tilladelse fra Det Syriske Rigsantikvariat og støtte fra en række danske institutioner og fonde.

Udgravningens resultater udgør en vigtig empirisk søjle i en bredere undersøgelse af strategiske og kulturelle miljøer i oldtidens nordsyrien, hvor de levantinske, anatolske og mesopotamiske kulturkredse mødtes.