Historisk baggrund

På grænsen mellem Tyrkiet og Syrien ligger ruinerne af det gamle Karkemish, en af de vigtigste oldtidsbyer i mellemøsten, placeret hvor Eufrat forlader det anatolske højland og begynder sit lange løb gennem Syrien og Irak for at ende i den Arabiske Golf. Ved Karkemish mødes det anatolske, mesopotamiske og det syrisk-levantinske område, og byen var et centrum for handel og kulturudveksling gennem flere årtusinder. Desværre skæres ruinerne af Karkemish af den internationale grænse mellem Tyrkiet og Syrien, og er derfor ikke tilgængelige for arkæologiske undersøgelser. De seneste årtier har store opdæmningsarbejder på Eufrat imidlertid nødvendiggjort redningsudgravninger på en lang række mindre lokaliteter i Karkemish opland, og derved lukket op for en spændende oldtidsverden. Aushariye projektet er en del af disse redningsarbejder.

Et spændende aspekt af projektet er, at Aushariye med større eller mindre sandsynlighed kan identificeres med en række steder kendt fra oldtidens skriftlige kilder.

Tell Aushariye ligger tæt ved Sajour flodens udmunding i Eufrat. På den modsatte, østlige bred af floden ligger den berømte oldtidsby Til Barsib (den moderne lokalitet Tell Ahmar, som p.t. udgraves af en belgisk ekspedition), der i den tidlige jernalder var sæde for lokale syriske dynastier indtil den assyriske erobring i det 9. årh. f.v.t., hvorefter det blev provinshovedstad i det assyriske rige. Den assyriske konge Salmanassar III (858-824 f. Kr.) beretter i sine indskrifter, hvordan han efter Til Barsibs erobring krydsede Eufrat, og modtog tribut fra lokale fyrster et sted ved Sajour floden, som den lokale befolkning kaldte Pitru, men som også havde et assyrisk navn, Ana-Assur-uter-asbat (“Jeg generobrede for (guden) Assur”). Dette viser, at stedet havde været på assyriske hænder før, og Salmanassar nævner da også, at hans forgænger Tiglat-pileser I etablerede en assyrisk garnison dér i det 11. årh. f. Kr.

Aushariye ligger altså netop dér hvor Pitru skal lokaliseres, og eftersom der ikke er andre lignende oldtidshøje i nærheden, er det en rimelig formodning, at Aushariye gemmer ruinerne af det gamle Pitru. Udgravningerne har endnu ikke leveret noget klart bevis for denne formodning, men den støttes af et fund gjort i nærheden af Aushariye, nemlig to fragmenter af en stele med en assyrisk indskrift, forfattet af netop Salmanassar III.

Pitru kendes også fra ægyptiske kilder fra den sene bronzealder, og identificeres endvidere traditionelt med det bibelske Pethor, hjemstavn for vismanden Bileam, især kendt fra beretningen om hans "talende æsel" i Det Gamle Testamente (4. Mosebog, kap. 22).

Endelig er der mulighed for, at Aushariye kan identificeres med et fort fra den mellemste bronzealder (ca. 1800 f.v.t.), der kendes som Dur-Sumu-Epuh, og vides at have bevogtet grænsen mellem de to vigtigste magter i Syrien på den tid.

 

Udgravning i område G.

 

Udsigt fra Aushariyes vestskråning.